•
Sterilizasyon yöntemleri 4'e ayrılır. Bunlar;
Isı ile sterilizasyon
•En sık kullanılan sterilizasyon yöntemidir.
• Yüksek ısı ile, mikroorganizmaların proteinleri denatüre olur.
• Basit, ucuz ve hızlı sonuç alınır.
•Hem çalışanlar hem de doğa açısından toksik atık oluşturmaz
Isı Derecesi: Isı derecesi arttıkça sterilizasyon işleminin süresi kısalır
pH: Nötr ortamda sterilizasyon süresi uzar. Asit ve alkali ortamlarda ise kısalır.
Ortamın Nemi: Nem oranı arttıkça gerekli ısı derecesi ve etki süresi kısalır. Mikroorganizma içindeki su oranı arttıkça protein koagülasyonu çabuklaşacağından sterilizasyon kolaylaşır (Bakteri sporları içinde su az olduğundan sterilizasyona daha dayanıklıdır).
Süzme ile filtrasyon
Süzme mekanizmalarına göre;
•Filtre gözenek çapları bazı büyük protein moleküllerinin geçebileceği boyutlarla küçük virüs partiküllerinin geçebileceği boyutlara kadar farklı genişliktedir
Filtrelerin periyodik olarak kontrolü yapılmalı, temizlik ve değişim işlemleri aksatılmamalıdır
Işınlama ile sterilizasyon
•Isı ve diğer yöntemlerle steril edilemeyen ortamların sterilizasyonu
•Kullanım alanları sınırlı
•Çevreye de etkili olduklarından sınırlı olarak ve önlem alınarak uygulanabilir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder