Fasulyenin Faydaları Nelerdir?

Kuru FasulyeTaze fasulye olsun, Kuru fasulye olsun sağlığa faydası olan bu bitki baklagiller ailesinden olup Anavatanı Amerika dır. 16. yy’da Avrupa da da yetiştirilmeye başlanmıştır. Genellikle 1 yıllık ömrü olan bir bitkidir. 2 gruba ayırmamız mümkündür. Bunlar, sırık ve bodur fasulyelerdir. Kendi içlerinde de bir çok türü vardır, fakat burada bunlardan
bahsetmeyeceğiz. Şimdi Türk mutfağının vazgeçilmezi olan fasulye yemeklerinin faydalarına geçebiliriz.










  • Kandaki kötü kolestrol seviyesini ayarlama da önemli göreve sahiptir. Amerika da yapılan araştırmalara bakacak olursak; üç hafta boyunca uyguladıkları diyetler de fasulyeye düzenli olarak yer veren denekler de kötü kolestrol seviyelerinde %19 civarında iyileşme olduğu saptanmıştır.
  •   Potasyum açısısın dan zengin olduğu için yüksek tansiyonu düşürmede etkili olduğu tespit edilmiştir.
  • Lif kaynağı olmasından dolayı kabızlık, kalın bağırsak ve hemoroit rahatsızlıklarına iyi gelmektedir.

  •      Yüksek demir değerleriyle kansızlığa iyi gelmektedir.
  •  İçerdiği folik asit, gebe kadınların “omurganın bir tarafının açık olması” hastalığına yakalanmış bebek doğurma riskini minimum seviyelere indirir.
  •       Şeker hastaları için de çok yararlıdır. İnsülin ve kan şekeri değerlerini düzenleyebilmektedir.
  •     Ciddi anlamda antioksidan kaynağıdır. Bu sayede özellikle kadınlar da meme ve kalın bağırsak kanser risklerini azaltmaktadır.
  •      Ciddi bir protein kaynağıdır. Bunun yanında A, B9, C vitamini ve magnezyum açısından zengindir. Bunların sayesinde vücut direnciniz artacak ve bedensel ve zihinsel yorgunluklarınız azalacaktır.
  •      B5 vitamini ve kalsiyum içerdiği için kemiklere faydalıdır.
  •    Böbrek hastalıklarından çekenler içinde tüketilmesi tavsiye edilmektedir. Böbrek taşları ve kumlarını dökmede yardımcı olduğu tespit edilmiştir.





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder